Dæmoner

af Lars Norén
26. - 28. feb 2019
Billet

Om Forestillingen

Dæmoner er noget så sjældent som en moderne klassiker. Et stykke der taler til vores nutid fra en anden tid, og lader os se os selv i afstandens ubærligt skarpe lys.

Lars Noréns stykke rummer en politisk, samfundskritisk vinkel på parforholdets krise, som er dybt aktuel. For måske er det virkelig sådan, at det klassiske, monogame parforhold har svære betingelser, fordi det simpelthen ikke er attraktivt for markedet. Set fra markedets synspunkt er det trygge, rutineprægede parforhold uproduktivt. Uden det konstante krav om at gøre sig attraktiv for andres behov og at søge sine egne behov tilfredsstillet stagnerer væksten, og så mister markedet sin dominans. Og det må aldrig ske…

Det faste parforhold bygger i høj grad på forudsigelighed, nøjsomhed, harmoni, tillid, fornægtelse af driftstyrede behov, tilpasning, kompromis. Alle disse egenskaber virker hæmmende på købelysten, som jo netop dulmer angst og utryghed ved midlertidig tilfredsstillelse af de driftstyrede impulser.

Dæmonerne i stykket er ikke nye. Dæmonerne er lige så gamle som mennesket selv. Kampen for at komme overens med livets flygtighed, som Frank i tabet af sin mor gennemlever så voldsomt, er en velkendt dæmon. Balancen mellem dominans og underkastelse i seksualiteten er en dæmon, som mennesker har kæmpet med og mod i årtusinder, og konflikterne mellem begær og tryghed, individualitet og fælleskab, mindreværd og vold, sårbarhed og styrke har manifesteret sig i religionernes, myternes og kunstens dæmoner, som har hjemsøgt de menneskelige kulturer igennem alle tider.

Men i et markedsstyret samfund er der ikke plads til disse immaterielle dæmoner – der er kun plads til det enkelte individ og dets materielle behov, og så bliver vi selv til dæmoner. For os selv og for hinanden.

Fotos

Kreditering

Medvirkende
Frank Thiel
Maja Juhlin
Magnus Christensen
Anna Stokholm

Instruktion
Simon Boberg

Scenografi og lysdesign
Edward Lloyd Pierce

Lyddesign
Jes Theede

Manuskript
Lars Norén

Forlag
Lars Natten Norén AB, Stockholm

Varighed

ca. 2 timer og 20 minutter inkl. pause

Anmeldelser

Publikum Synes


 1. Folketeatret, København torsdag d. 7. juni 2018.

  Fik mig en yderst sublim og velspillet oplevelse, tilmed med rigelig stof til både latter og eftertanke.

  Tusinde tak til “de fantastiske fire” for jeres glim’ragende præstation på scenen, og for en uforglemmelig aften!

  Lars A. Olesen
  2200 København N

 2. Strindberg i nutidig inspiration eller form … og alt for mange genkendeligheder … fra det moderne liv.

  jette Rasmussen
  Kolding

 3. Tak for en fantastisk forestilling. Lars Noren fører os så langt ud på det menneskelige overdrev, at chancen for at komme helskindet i land for længst er forsvundet. Det er groft. Det er ondt. Det er groteskt. Det er modbydeligt godt.

  Kurt Allan Sørensen
  Kolding.

 4. fantastisk skuespil, imponerende …

  Hans Thygesen
  6000 Kolding

 5. Rigtig interessant og spændende forestilling. VILD (og god og sjov) anden akt

  Laura Mailund
  6000 Kolding

Skriv en anmeldelse

Turné

2019

5. mar: Herlev
7. mar: Viborg
9. mar: Flensborg
14. – 15. mar: Svendborg
18. – 19. mar: Odense
20. – 21. mar. Haderslev
22. mar: Vejle
25. – 27. mar: Allerød
28. mar: Næstved
29. mar: Randers

 

Kalender